فهرست مطالب

فصلنامه گلستان هنر
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا جیحانی*، مریم رضایی پور صفحات 5-18

    شکل گیری و حیات همه باغ ها وابسته به آب است. با وجود این، نسبت میان باغ و سرزمینی که در آن واقع شده بر جایگاه و نقش آب تاثیر می گذارد. کم توجهی به سرزمین و نحوه آبادشدن آن، تخریب گسترده و تغییر شکل بستر شکل گیری باغ ها و البته غفلت از تفاوت میان گونه های باغ بیشترین توجه را به درون فضای محصور باغ معطوف ساخته است. این توجه ناهمگن به تخریب محیط های پیرامون باغ های تاریخی در دهه های اخیر منجر شده و به علاوه فهم ما را از آب و قنات، به عنوان زیرساخت و شکل دهنده زندگی در محدوده های وسیعی از فلات ایران، فروکاسته است. در این مقاله، نمونه ای کلاسیک از باغ های شکل گرفته براساس قنات مطالعه می شود تا نقش قنات و نسبت میان آن و بستر شکل گیری باغ روشن شود. در ابتدا، با اشاره به نسبت میان باغ و زراعت و انواع کشت، گونه ای از کشاورزی آبی معرفی می شود که در محدوده دامنه های کوهستانی صورت می گیرد. باغ و منطقه فین یکی از نمونه های کهن این نوع زراعت محسوب می شوند. این نوع زراعت از نمونه های پرشمار مشابه در فلات مرکزی ایران است که معمولا شامل حوضه های متعدد و برجستگی هایی با حوضه های آبریز مستقل است. بررسی سابقه تاریخی فین و مطالعه شکل و خصوصیات زمین نشان می دهد که منطقه یادشده واحه ای در مقابل مخروط افکنه ای است که روی شیب کوهستان قرار دارد و در شکل گیری روستا یا زیستگاه فین نقشی مهم داشته است. در ادامه، با مطالعه منابع آبی کاشان و فناوری قنات روشن می شود که منشا آب چشمه فین یا سلیمان کجاست و چگونه به فین می رسد. علاوه براین، براساس منابع جغرافیای تاریخی، ارتباط گسترده میان مهم ترین خصوصیات منطقه یادشده با آب چشمه فین مشخص می شود. برای تکمیل تصویر یادشده، مظهرخانه چشمه فین و سازه های آبی مرتبط با آن و همچنین محدوده باغ ها و کشتزارها با اتکا به عکس های هوایی و مطالعات میدانی بررسی می شوند. نتیجه شناسایی نوعی ساختار محیطی است، فراهم آمده از ترکیب باغ تاریخی اصلی، رشته قنات، مظهرخانه، باغ های دیگر اعم از رسمی (فرمال)، خانه باغ و باغ های میوه، مزارع، سازه های آبی مانند لت ها یا بخشاب ها، آسیاب ها و سیل بندها. ترکیب این عناصر زیستن در سرزمینی خشک را میسر می کند. در واپسین بخش مقاله، نقش آب درون باغ و سازه ها آبی مرتبط با آن مطالعه می شود. این بخش مرتبط با مباحث پیشین و وابسته به آب قنات است، اما مقیاسی متفاوت دارد. مقایسه این دو مقیاس نشان می دهد که نقش آب فراتر از حصار باغ است و در قلمرو و بستری که باغ در آن قرار گرفته نیز گسترش یافته است؛ همچنین، آشکار می کند که همه عناصر مرتبط با آب قنات و ساختار محیطی مورد نظر با رشته ای به یکدیگر مرتبط می شوند.

    کلیدواژگان: معماری، فین، چشمه فین، باغ فین
  • مهدی صحراگرد* صفحات 19-36

    عبدالله طباخ هروی یکی از خطاطان سده نهم هجری است که در کتابت خانه دربار تیموریان در هرات فعالیت می کرد. او شاگرد جعفر بایسنقری بود و علاوه بر قلم های ششگانه در کتابت نستعلیق نیز مهارت داشت. دوره اوج فعالیت او مصادف است با دوره اغتشاش و آشوب در هرات و پراکنده شدن هنرمندان کارگاه بایسنقر. از این رو، او را می توان حلقه واسط دو دوره شکوفای دربار هرات به شمار آورد. یک نسخه قرآن به خط او در مجموعه آستان قدس رضوی نگهداری می شود که آن را به اشاره علاءالدوله، فرزند بایسنقر و قایم مقام شاهرخ تیموری، به سال 845ق کتابت کرده است. در این مقاله، ضمن مروری بر جایگاه عبدالله طباخ هروی در تاریخ خوشنویسی عصر تیموریان، قرآن مورد نظر معرفی و خصوصیات آن بررسی و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، تیموریان، عبدالله طباخ هروی
  • ابراهیم موسی پور بشلی* صفحات 37-45

    تاریخ راحه الصدور راوندی، اگرچه به هیچ روی یک اثر مستقل و اختصاصی در تاریخ اجتماعی یا تاریخ فرهنگی نیست و صرفا یکی از انبوه نمونه های تاریخ سیاسی عصر سلجوقی تلقی می شود، ولی شخصیت و گرایش ها و سلیقه شخصی نویسنده ادیب و هنرمندش موجب شده که این اثر، در کنار آثار مشابه دیگری از این دست، در شمار منابع قابل استناد محققان تاریخ اجتماعی و فرهنگی و از جمله محققان حوزه مطالعات تاریخ اجتماعی و فرهنگی هنر ایران در دوره اسلامی درآید.راوندی، در نگارش این تاریخ، به برخی جزییات فرهنگی و ادبی و هنری توجه کرده که معمولا به ندرت در تاریخ نگاشته های سیاسی دیده می شود یا به کلی در این دست نوشته ها از آنها خبری نیست. در این مقاله، با خوانشی مبتنی بر نگرش های تاریخ اجتماعی، اطلاعاتی که از کتاب راوندی برای پژوهش های تاریخ اجتماعی و فرهنگی هنر قابل استفاده بوده استخراج و دسته بندی و نقد و ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی هنر، راوندی، راحه الصدور
  • ذات الله نیکزاد* صفحات 46-59

    مسجد جامع عتیق شیراز، که در هسته کهن شهر واقع شده، هنگام فرمانروایی عمرولیث صفاری در سده سوم هجری بنیان یافت. این بنا در گذر زمان دچار تحولات و دگرگونی هایی از قبیل توسعه، خرابی، تعمیر و تغییر شده، که همه آن ها به خوبی روشن نیست. در سده پنجم هجری، مسجد وسعت داشت و در ردیف مساجد جامع مشهور جهان اسلام معتبر بود. در سده هشتم هجری، هنگامی که خدای خانه (بیت المصاحف) با معماری خاصی در میان صحن ساخته می شد، مسجد گنجایش هزار نفر نمازگزار داشت. در دوره صفویه، با برپایی ایوان ها و دیگر اندام ها، مسجد عتیق به کامل ترین ساختار فضایی رسید و بر آرایه های آن افزوده شد. در کنار تحولات سیاسی و آبادانی و توسعه شهری، زمین لرزه های مهیبی در شیراز روی داد که موجب خرابی بسیاری از بناها و زیرساخت های شهر، به ویژه در دوره قاجاریه، شد. مسجد جامع عتیق از این بلای طبیعی بی نصیب نبوده است. مسجد، با رسیدن به دوره قاجاریه، حامل بسیاری از داده ها و شواهد تاریخی بود. تاریخ تحولات مسجد در دوره قاجاریه در هاله ای از ابهام قرار دارد و اندک اشاراتی صریح می توان یافت. جز اشاراتی پراکنده و کم شمار، پژوهش مستقلی در این باره صورت نگرفته است. در این پژوهش، ضمن شرح وضع عمومی مسجد در زمان قاجاریه، هدف این است که اسناد و شواهد اقدامات ساختمانی صورت گرفته در مسجد پی جویی و اهداف آن روشن شود تا بتوان روایتی از حیات این بنا در مقطع تاریخی یادشده به دست داد. پرسش مقاله این است که سیمای دوره قاجاری مسجد عتیق قاجار در سایه تحولات ساختمانی چگونه بوده است. کار تعمیرات و نوسازی های حدود یک سده اخیر در مسجد چنان گسترده و عمیق بوده که کار ردیابی این شواهد را با دشواری روبه رو می سازد. مطابق اسناد تصویری به جامانده و توصیف هایی که سیاحان خارجی و دیدارکنندگان ایرانی از این بنای کهن به دست داده اند، وضع مسجد در این روزگار تا حدودی قابل درک می شود. در یک تصویر کلی، مسجد عتیق، با وجود ارزش های تاریخی و صنعتی (هنری) و اعتقادی، به سبب وقوع زمین لرزه های مداوم و رسیدگی نکردن اساسی و گسترده، اوضاع مناسبی نداشت و در یک تلاطم حیاتی به سر می برد. با وجود ویرانی گسترده، تعمیرات و گاه نوسازی هایی چند به دست کسانی چون ابراهیم خان کلانتر شیرازی در مسجد عتیق صورت می گرفت.

    کلیدواژگان: شیراز، مسجد جامع عتیق شیراز، دوره قاجار
  • سلمان ملک عباسی* صفحات 60-78

    در این پژوهش، ورودی های ابنیه شهر کرمان در سده اخیر بر اساس دوره های حکومتی گونه شناسی و طبقه بندی شده است. در ابتدای سده اخیر، ورودی ها تنها موضعی در بناهای سنتی بوده اند که جلوه بیرونی و تزیینات داشته اند. از این رو، دارای شخصیتی مستقل و هویتمند نیز بوده اند. اما این ویژگی شاخص، به تدریج، در بدنه سازی ها و تراکم سازی های ابنیه حل شده و کمرنگ تر گشته است. زمینه های اصلی این تغییر و تحولات را می توان در عوامل فرهنگی اجتماعی، تاثیرات اقتصادی و تاثیرات عملکردهای جدید جستجو کرد. به نظر می رسد در شهر کرمان، به رغم وفاداری بخشی از جامعه به سنت های بومی، در پی حمایت و ترویج گرایش های حاکم از زمان پهلوی همچون «باستان گرایی»، «نو گرایی» و در عین حال «نظامی گرایی» آثار کالبدی ساخت و ساز و شکل شهر (شیوه شهرگرایی و شهرنشینی) نیز متحول شده است. این گرایش ها و به ویژه تشدید نوگرایی از جانب حکومت و مردم در دوره معاصر ابتدا شهرسازی و سپس معماری مدرن را به کرمان آورده و وضعیت کنونی این شهر را رقم زده است.

    کلیدواژگان: کرمان، معماری مدرن، ورودی بناها، نوگرایی
  • سینا سلطانی*، لیلا قاسمی صفحات 79-92

    در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، نسخه ای وجود دارد به شماره 2934 به نام دیوان و کلیات اسماعیل کاشف اصفهانی. در این نسخه، نوشته ای هست با عنوان «مسوده کتابتی که از زبان استاد علی اکبر معمار به یکی از خویشانش نوشته شد». کاشف اصفهانی شاعر و کاشی تراشی از دوره صفویان و فرزند معماری به نام استاد حیدر بود و متولد 999ق و درگذشته پس از 1082ق. او در دوره شاه عباس اول و شاه صفی و شاه عباس دوم و شاه سلیمان می زیست. پیش نویس نامه مندرج در نسخه از زبان شخصی است به نام استاد علی اکبر معمار. علی اکبر معمار این نامه را خطاب به پسرعمه خود نوشته است. نامه احتمالا پاسخی است به نامه تندی که پسرعمه استاد علی اکبر معمار نوشته بود و موضوع نامه مشاجره ای است احتمالا مربوط به تقسیم ارث عمه استاد علی اکبر معمار. علی اکبر معمار در این نامه از خدمت خود به سه پادشاه صفوی و ساختن بناهای بسیاری از جمله مسجد و مدرسه و خانقاه در زمان این سه پادشاه سخن گفته است. علی اکبر معمار کیست؟ یکی از معماران معروفی که از این دوره می شناسیم استاد علی اکبر اصفهانی معمار مسجد جامع عباسی است که نامش در کتیبه این مسجد آمده است. او احتمالا معمارباشی دربار شاه صفی صفوی بود و اتمام مسجد جامع عباسی به دست او و در دوره شاه صفی صفوی انجام شد. با توجه به قراین موجود، به احتمال فراوان، استاد علی اکبر معمار مندرج در دیوان اسماعیل کاشف اصفهانی همان استاد علی اکبر اصفهانی معمار مسجد جامع عباسی اصفهان است. این نامه اطلاعات تازه ای از استاد علی اکبر اصفهانی و شخصیت تاریخی او به دست می دهد.

    کلیدواژگان: دوره صفوی، علی اکبر معمار، مسجد جامع عباسی، دیوان اسماعیل کاشف اصفهانی
|
  • Hamidreza Jeyhani*, Maryam Reza'ipur Pages 5-18

    Every garden owes its formation and life to water. Nonetheless, the relation between garden and the region where it’s been located exerts influence upon the role of water. Giving insufficient attention to region, its cultivation, causing vast demolition, changes in gardens’ formation process and not taking the differences among various types very seriously have all led to paying more attention to the interiors. Such unwelcome attention not only has brought about the demolition of historic gardens’ surroundings, but spoiled our understanding of water and qanāts (subterranean canals) as substructures of life in the vast plateau of Iran.In the present article a classic type of garden formed by qanāt has been studied, so that the role of qanāt and its relationship with the formation of garden will be revealed. First, by referring to the connection among garden, cultivation and different types of agriculture and planting, a kind of water-required agriculture in mountainous areas is introduced. The garden and district of Fin are considered an old example for this type of agriculture. Such a type is among the various ones applied in the central plateau of Iran, containing many basins. A study on the historical background of Fin and the features of the earth there demonstrates that the region is an oasis in front of an alluvial fan located on the slope of mountain. It plays a significant role in the formation of the village or habitat of Fin. In this article water sources of Kāshān and the qanāt technology have been studied briefly to show us where the origin of Fin or Solaymān spring is, and how water is transmitted to the Fin. Furthermore, historical geography resources have been examined to demonstrate that the most important features of the district have strong connections with Fin spring. The condition of the district has also been studied during the Qājār era from which accurate information is available. In this case, historical sources help the manifestation of a general picture of different elements formed in the Fin district.In order to complete the mentioned picture, the Fin spring and related hydraulic structures as well as gardens’ surroundings and farms have been studied according to aerial photos and field studies. The result of the study reveals an environmental structure composed of the original historic garden; qanāt series; other gardens including formal ones, garden-houses and fruit gardens; farms; hydraulic structures such as water partings, watermills and levees. A combination of such elements in a piece of land located on desert on the slope of mountain offers the opportunity to live in an arid area. In the last section of the article the role of water would be studied inside gardens and the related hydraulic structures. This section is relevant to the aforementioned topics as well as to qanāt water, however having a different scale. A comparison of the two scales reveals that the role of water is far beyond the garden walls, extending on the area the garden has been located on.  The results show as well that all the related elements to qanāt water and the mentioned environment are interconnected

    Keywords: Architecture, Fin, garden of Fin, spring of Fin
  • Mahdi Sahragard* Pages 19-36

    Abdollāh Tabbākh Heravi was a 9th AH/15th AD century calligrapher who worked at the Timurid kitābatkhāneh (transcription center) in Herat. He was an apprentice of Ja’far Bāysonquri. In addition to the application of the aqlāme sitteh (the six pens), he was also fairly skilled at nasta’liq script. The climax of his artistic career coincides with uproars in Herat and consequently, the dispersal of artists from Bāysonqur’s workshop. Therefore, he could be regarded as a connection between two periods of heyday at Herat court. Today a Quranic manuscript in his handwriting is preserved in Āstāne Qods Razavi, Mashhad. This manuscript has been accomplished on the order of Alāod-dawleh, Bāysonqur’s son, and the deputy, Shāhrokh Teymuri in 845 AH/1442 AD. The present essay examines the status of Abdollāh Tabbākh Heravi in the Timurid history of calligraphy, and does so the mentioned Quran and its particular features.

    Keywords: Calligraphy, Timurid, Abdollāh Tabbākh Heravi
  • Ebrāhim Musāpur Beshli* Pages 37-45

    The Rāhat-os-Sodur by Rāvandi is not considered an independent source of social or cultural history, and it is just regarded as a book on political history of Iran in the Seljuk period, but the character and attitudes of its author, as a literary man and an artist, has made such a work an authentic source for scholars in the social and cultural history, and particularly for those in the field of social and cultural history of Persian art.In writing the book, Rāvandi has taken some cultural, literary and artistic details into consideration, a fact mostly neglected in other related political books. In the present essay, some information about the social and cultural history of art has been gathered with a social approach from this book, and then categorized and evaluated.

    Keywords: Social History of Art, Rāvandi, Rāhat-os-Sodur
  • Zatollah Nikzad* Pages 46-59

    Located at the old central part of Shiraz, the Jameh Mosque of the city was built under the reign of Amr-e Laith Saffari in the 3rd AH/ AD 9th century. The mosque has undergone many changes such as expansion, destruction, restoration and transformation in the course of time. The changes made to the building could not be easily distinguished. The place was as large as other famous mosques of the Islamic world in the 5th AH/ 11th AD century. In the 8th AH/ 14th AD century and at the same time with the construction of Khodāy-khāneh or Dār al-Moshaf section, it could accommodate about 1000 prayers. As iwans and other architectural organs were erected during the Safavid period, the mosque transformed into its most accomplished spatial phase, and its ornamentation increased.Besides political changes and urban development, huge earthquakes happened in Shiraz, particularly during the Qajar era, which resulted in the demolition of many buildings. The Jameh Mosque of Shiraz was no exception in these disasters.With the rise of Qajars, the mosque already bore many historical facts. Thus far, the history of the place during this period is by no means clear. Except for some few dispersed data and hints, no comprehensive study has yet been carried out on this issue. Therefore, the present essay aims to offer a coherent narrative of the mosque during the Qajar era. The objective of the research is to review documents relating to building projects done in the mosque and to give a clear view of the building in the mentioned historical epoch.Restorations and renovations made during the recent century have been so extensive that it would be difficult to search for tangible evidence; however, pictorial documents and travelers’ accounts of the place may give some insights into its former appearance and structure. Meanwhile, the role of Ebrāhim Khān Kalāntar Shirāzi, the kalantar of the city of Shiraz and later as the first grand vizier of Qajar Iran, in the process of restoration of the mosque has to be underlined.

    Keywords: Shiraz, Atiq Jameh mosque, Qajar era
  • Salman Malek-Abbasi* Pages 60-78

    This research, studying on typolology of buildings entrances in Kerman city; that have changed with governments changing in Iran in recent century. In beginning of recent century, buildings entrances had independent identity and character; because they were unique in passementerie and exterior display. In these dacedes, this chatacter absorption to buildings face lifting and density. Below items, show reasons of these changing in content structure:1. Cultural- cosial influences:Militarism urbanism in Kerman have made several street in ancient content. 2. Economical influences:Economical changing in these years cause to changed managers and people taste in urbanism. 3. Temporal influences:Forget of fringes, believes, behaviors, traditions, cultures and … in our young age, cause to forgot saves and mimicrying. 4. New landuses influences:New social changing have overthrowed Kerman architecture and urbanism. 5. Spatial structure influences:Contemporary urbanism in Kerman is against of ancient approach. This article is trying to indentification different valuable buildings entrances and present these characteristics.

    Keywords: Buildings Entrances, Entrances typology, recent century, Kerman city
  • Sina Soltani*, Leyla Ghasemi Pages 79-92

    At the Central Library of the University of Tehran there is a manuscript (No. 2934) titled The Collected Works by Esmā’il Kāshef Esfahāni. In the manuscript there is a written work under the title of “a draft written by Master Ali-Akbar Me’mār to one of his acquaintances”. A poet and tile-maker from the Safavid era, Kāshef Esfahāni was the son of an architect called Master Heydar. The former (999-1082 AH/ AD 1591-1671) lived during the reigns of Shah Abbas I, Shah Safi, Shah Abbas II and Shah Sulayman. The extant draft in the manuscript was produced by a personage known as Master Ali-Akbar, the architect. He wrote the letter to his cousin. It was probably a response to a former angry letter drafted by the cousin on the issue of claiming inheritance left by Ali-Akbar’s aunt. In this letter the master has pointed to his services to three Safavid rulers as well as to making various buildings, including mosques, schools and monasteries (houses for dervishes). Who is Master Ali-Akbar? We know a famous architect from this period, known as Ali-Akbar Esfahāni, the builder of the Abbāsi Great Mosque, whose name was inscribed there. He was probably the chief architect of Shah Safi’s court and the artisan who managed to accomplish the mosque during the reign of the mentioned ruler. Master Ali-Akbar Me’mār in the above-mentioned Collected Works was in all probability the same as Master Ali-Akbar Esfahāni, the builder and architect of the Abbāsi Great Mosque. The letter would provide us with some new information about the master and his historical personage.

    Keywords: Safavid era, Abbāsi great mosque, Esmā'il kāshef Esfahāni, Ali Akbar Me'mār